angst door stress

Angst door stress

Angststress: aflopende of opbouwende zaak? Het nieuws staat er al een tijd bol van. Je kan er niet meer omheen! Corona overal. Corona brengt onzekere tijden mee. Dit is ongekend en bizar. Wat een verandering, zeker ook op werkgebied. Om bang van te zijn. Of brengt dit juist de uitgelezen kans om de lang uitgestelde,…

Angststress: aflopende of opbouwende zaak?

Het nieuws staat er al een tijd bol van. Je kan er niet meer omheen! Corona overal. Corona brengt onzekere tijden mee. Dit is ongekend en bizar. Wat een verandering, zeker ook op werkgebied. Om bang van te zijn. Of brengt dit juist de uitgelezen kans om de lang uitgestelde, gevreesde en nodige veranderingen binnen de organisatie eindelijk door te voeren?

Ook al ben je goed in je job, dan vraag je je misschien af of je job nu nog wel verzekerd is van bestaansrecht? Als manager draag je zorg voor rust in de tent. Je hebt het werk en de werknemers ‘draaiende’ te houden. Wat een uitdaging nu het grootste gros thuiswerkt. De voorzorgsmaatregel die is ingesteld om iedereen gezond te houden, houdt in dat de mensen al een tijd thuis werken. Dit is landelijk zo ingesteld voor de beroepen waar dit mogelijk is.

Je collega’s en medewerkers zijn uit het oog. Weg. Uitgezoomd. Via Zoom en andere online chatprogramma’s heb je nog overleg en verbinding. Maar dat is anders. Het is minimaal, afstandelijk en vluchtig. Je wordt gedwongen de controle los te laten. Dat is spannend en ook juist de uitgelezen kans om je collega’s en medewerkers vertrouwen te geven dat ze hun taken ook goed doen zonder jouw controlerende oog.

En nu gaan we stap voor stap terug naar het ‘nieuwe’ (lees: normale) normaal. De regelingen versoepelen en een aantal medewerkers gaan weer fysiek naar hun werk. Nu is de vraag of de versoepeling ook doorgesijpeld is in jouw organisatie en in jouw relatie met je collega’s en medewerkers.

Terug naar hoe het was, kan immers niet meer. De verandering brengt vernieuwing mee. Is daarmee de angst afgenomen? Of is er reden voor nog meer angst? Wat tref je aan op je werk? Hoe verhoud je je tot je medecollega’s? Geef je een elleboogje? Overleg op 1,5 meter. Samen niet te dichtbij bij het koffieapparaat. Je bent letterlijk op je hoede. Wat zijn de klappen die jouw bedrijf heeft opgelopen? Hoe lang kan je salaris nog betaald blijven? Hoe lang kun je het salaris van je medewerkers nog betalen? Wat is de schade van het vele thuiswerken? Is de organisatie nog op koers? Heeft de organisatie een achterstand opgelopen met thuiswerken? Is er gevaar? Gevaar voor baanverlies of covid19 besmetting? Of hebben zich juist kansen aangediend? Blijkt thuiswerken meer op te leveren dan van tevoren had bedacht of verwacht? Minder files, minder reistijd, ontspannender werken, groei in flexibiliteit en efficiëntie. Is het mogelijk dat werken leuker is geworden? Dat de werklust is toegenomen?

Wat zeker is, is dat Corona iedereen ergens heeft geraakt en nog steeds raakt. Financieel, emotioneel, mentaal en zelfs spiritueel. De 1,5 meter ruimte zorgt ervoor dat jij 1,5 meter jouw ruimte in mag nemen. Wat doe je met die (adem)ruimte? Neem je die in? En geef en gun je de ander ook de eigen 1,5 meter (adem)ruimte? Wat een vrijheid is daarmee geboren. 1,5 meter extra ruimte om problemen in een ander perspectief te zien en op te lossen J

Met welke problemen kamp jij nu of kampen jouw medewerkers? Problemen zien, herkennen, erkennen en uitspreken, geeft het gevoel dat er oplossing mogelijk is. Hierdoor voelen werknemers/collega’s zich gehoord en willen meedenken voor een oplossing. Samen werken is ook samen de problemen oplossen.

Deze veranderende tijd vraagt om een andere verfrissende aanpak. Niets is constant, alles verandert. Dit is één van de waardevolle thema’s binnen de WerkZeN jaartraining. Als leidinggevende leer je hoe te handelen en om te gaan met angst, onzekerheden en veranderingen binnen het bedrijf.

“Haal ik de investering uit het WerkZeN training?”

Deze vraag wordt vaak gesteld. Hoe hoog zijn de kosten voor een bedrijf wanneer er sprak is van niet samenwerkende werknemers/collega’s. Angstige collega’s die zich gaan ziekmelden. Roddelende collega’s waardoor iedereen zich tegen het bedrijf gaat keren of men een eigen mening niet meer durft uit te spreken. Met de WerkZen Jaartraining krijgt de leidinggevende inzichten en tools waardoor de persoonlijke en leiderschapsgroei is gewaarborgd. En hiermee is groei voor de werknemers en het bedrijf weer gewaarborgd.

Fijne dag, maak er iets van!
Bommel & Jeanet

WerkZeN geeft helder inzicht, brengt met haar Pit & Puur methode balans en draagt bij aan een gezonde dosis werklust.

Vergelijkbare berichten