Ken je plek

ken je plek,WerkZen

Ken je plek, je plaats je rol die je speelt. Weet jij je plek? Vaak onbewust gaan we van onze plek of vinden het te spannend om onze eigen plek in te nemen.

Zodra je je met een ander bemoeit of bezighoudt, heb je je plek al verlaten. Kleine kinderen tonen hierin vaak het goede voorbeeld. Uitdrukkingen als ‘bemoei je met jezelf’ en ‘eigen schuld, dikke bult’ duiden al dat je verantwoordelijk bent voor je eigen handelen en leven.

Wanneer de kinderen wat groter zijn, nemen ze in onveilige of ongelukkige situaties vaak een andere plek in. Veelal vanuit een loyaliteitsconflict naar een ongelukkige of zieke ouder of broer/zus(je). Dit kan soms doorslaan in een omgekeerde ouder-kind relatie dat zelfs in het werkveld tot uiting komt in een verstoorde werknemer-werkgever relatie. Dit vraagt veel energie. Wanneer je je eigen plek inneemt en je eigen verantwoordelijk neemt en draagt, ben je energieker. Het motto ‘leef en laat leven’ is hierop van toepassing.

Tip: als je moe bent, vraag je dan eens af of je van je plek bent gegaan. Ben je met de ander bezig in plaats van met jezelf? Dit is al het geval als je ‘ja’ zegt tegen de ander terwijl het een ‘nee’ is voor jezelf. Blijf jezelf trouw. Je doet iets tegen je zin. Tegen je eigen natuur en zijn. Dat kost energie.

Een test om te doen om te checken en weten wanneer je op je plek bent, is een lijstje maken van dingen die ‘zuigen’ en dingen die ‘oppeppen’. De zuigers duiden dat je weg bent bij jezelf waardoor jij veelal bij de ander over grenzen gaat of jij een ander over jouw grenzen laat gaan. De oppeppers duiden dat je bij jezelf bent, weet wat je wilt en doet waar je blij van wordt.

Een zuiger duidt vaak ook op dat je veel in je hoofd bent en een oppepper duidt dat je meer in je lijf bent (hart en buik). Wanneer je veel in je hoofd bent, staat er veel op de rem of lopen dingen anders dan verwacht en kosten dingen je meer moeite. Soms blijf je zelfs aan een dood paard trekken. Met andere woorden: het stroomt niet omdat je niet op je plek bent. Wanneer je meer in je lijf bent, ben je letterlijk lekkerder in je vel en stromen de dingen meer waardoor je ook een staat van moeiteloosheid ervaart. Je bent op je plek en voelt je veelal als een vis in het water.

Als je niet op je plek bent, stoot je dingen en mensen af en als je wel op je plek bent, trek je mensen en dingen aan.

Het is dus fijn om je plek te weten en in te nemen. Dat vraagt ook om moed. Op je plek ben je immers zichtbaar In je kracht. En tja… doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.

Reacties zijn gesloten.