emotie op het werk, werkzen, pitenpuur

Emotie op het werk

Emotie op het werk tonen, is niet profesioneel zal er veel gedacht worden. Onder emotie valt niet alleen huilen. Een boos gezicht, veel te lief zijn of juist regelmatig een sneer geven, zijn allemaal verschillende vormen van emotie. Doordat je moet presteren heb je werkdruk. Werkdruk geeft stress. Als de stressboog te lang gespannen is dan krijg je emoties. Dit wordt veel vergeten of bewust ontkend of weggeduwd.

De film ‘Binnenstebuiten’ gaat over de emoties die wij hebben. De emoties die in ons leven en bewegen. Heel grappig en heel pakkend wordt verhaald hoe de emoties met elkaar een soort menselijke ego strijd aangaan. Zo heeft ‘plezier’ een dominante en verantwoordelijke rol en wordt ‘verdriet’ angstig weggehouden. Af en toe mag ‘boos’ van zich laten horen, maar liever niet. Op een gegeven moment ontdekt ‘plezier’ dat ook ‘verdriet’ een waarde heeft. Wanneer je immers ook verdriet voelt en toelaat, kun je plezier des te meer waarderen en toelaten.

Tranen worden ook wel smeltwater van het hart genoemd. Laat de tranen stromen… ze zuiveren. Ingeslikte tranen verdrogen, verbitteren, verharden. En tranen stromen van plezier, blijdschap, pijn, geluk, angst, frustratie en onmacht. Hoe helend!

“Without Tears in the Eyes, the Soul would have no Rainbow”

Veroorzaken emotie op het werk stress?

Wanneer je geen aandacht geeft aan je emoties, deze opkropt en vast zet kan dit een grote berg worden. Dit is slecht voor de mind en ook voor je lichaam. Emoties op het werk tonen is niet zakelijk dus kroppen we ze op. Wanneer de emmer vol is en je emoties overlopen kun je van gestresst zijn naar burn-out gaan. Voorkomen is beter dan genezen. Dus wanneer je veel opgekropte emoties hebt “laat ze los”.

Wat is emotie

Het woord emotie is afgeleid van het Latijnse woord motio wat beweging betekent. Alles in en om ons beweegt, niets staat stil. Ook emoties willen de ruimte hebben te bewegen. Het is bewezen dat een emotie in een aantal seconden door ons lichaam beweegt. Echter vaak ‘klikken’ we rationeel een emotie vast aan een ervaring uit het verleden waardoor de emotie extra aandacht krijgt en langer in ons lichaam aanwezig is. Ook het verlangen een emotie rationeel te willen begrijpen zorgt ervoor dat deze langer ‘op bezoek’ is. Vaak willen we een emotie wegduwen of veranderen, simpelweg omdat dit gevoel niet gewenst of ongemakkelijk is. Tja…wat je aandacht geeft, breidt zich uit. Ook aandacht aan weerstand, aan wat niet mag zijn of niet welkom is, wordt groter. ‘What you resist, persist’.

Dus laat stromen die emoties. Zeg JA tegen boosheid, frustratie, angst, walging, pijn en verdriet. En zeg ook JA tegen plezier, vreugde, liefde en geluk. LEEF en VOEL!

Reacties zijn gesloten.