verleden toekomst en heden

Verleden, toekomst en heden

We staan op de vooravond van een nieuw jaar. Een nieuw begin. De jaarcyclus is zo weer rond. Een mooi moment om terug te blikken, vooruit te blikken en vooral naar binnen te blikken om te ontdekken wat je nu oogst en graag in het nieuwe jaar wenst te zaaien om weer te kunnen oogsten….

We staan op de vooravond van een nieuw jaar. Een nieuw begin. De jaarcyclus is zo weer rond. Een mooi moment om terug te blikken, vooruit te blikken en vooral naar binnen te blikken om te ontdekken wat je nu oogst en graag in het nieuwe jaar wenst te zaaien om weer te kunnen oogsten.

Een jaarcyclus gaat volgens de seizoenen in de natuur. In het westen hebben we het over de winter, de lente, de zomer en de herfst. Vier seizoenen dus. De winter staat voor bezinnen en zaaien, de lente voor groeien, de zomer voor bloeien en de herfst voor loslaten. Dan is de cyclus compleet en volgt de volgende.

Een belangrijk seizoen die veelal vergeten wordt, is de nazomer die staat voor oogsten en ontvangen. De vruchten plukken en jezelf er mee voeden. Daarna kan pas het echte loslaten beginnen. Net zoals een boom pas de blaadjes kan laten loslaten als het de voeding (lees voor ons: de lessen) tot zich heeft genomen.

Wat in het verleden ligt en voorbij is, zijn lessen en ervaringen waarvan je helder hebt welke je niet hebben gevoed en gediend en dus kunt kiezen om los te laten en welke je wel hebben gevoed en gediend en dus kunt kiezen mee te nemen naar de nieuwe cyclus van zaaien en ontvangen.

Door terug te blikken in het verleden, kun je je koers bepalen in de toekomst die je vervolgens in het nu kunt oogsten. Dat wat je oogst, is mede afhankelijk van dat wat je hebt gezaaid en dat wat je met open hart kunt ontvangen. Het gaat hierbij niet om ‘vangen’ maar echt ontvankelijk zijn in het ontvangen: het komt als het ware naar je toe. En dat is alleen mogelijk in het nu.

Kortom: oogsten is ontspannen kunnen ontvangen in het nu. Daarom heet het nu ook the present: het cadeau wat je kunt ontvangen als je present bent.

Wat wil jij graag oogsten?

Vergelijkbare berichten