Waardering en zelfvertrouwen

waardering en zelfvertrouwen, WerkZeN

Zelfvertrouwen is niet voor iedereen weggelegd. Velen zoeken waardering bij een ander. Vaak wil je goed gevonden worden of dat een prestatie van je gewaardeerd wordt. Goedgevonden worden is heel belangrijk voor je zelfvertrouwen. Maar kan iemand je dit wel geven?  

Ben jij zelf niet degene die jezelf moet vertrouwen? Het heet “Zelf Vertrouwen” 

Als jij jezelf niet goed genoeg vindt, hoe kan een ander je dan goed genoeg vinden? Wie is die ander die een mening over jou heeft? Een ander weet niet wat je in je verleden hebt meegemaakt en wat de reden is dat je handelt en reageert zoals je doet. 

Wel kun je wanneer je merkt dat je omgeving keer op keer niet zo fijn reageert op bepaalde dingen die je doet of zegt, bij jezelf gaan onderzoeken waarom je handelt en spreekt zoals je doet. Je kunt onderzoeken hoe het komt dat jouw gedrag voor een ander hinderlijk isIs die handeling wel van jou? Is het een overlevingsmechanisme? Is het schaamte gedrag? Is het een handeling die je hebt gekopieerd van vroeger en nooit zelf hebt bekeken of gevoeld of dit wel oké is 

Doe er je voordeel mee als mensen anders reageren dan je zou wensen en zie het als een gratis leerschool zodat je zelf de beste versie van jezelf kunt maken. 

Een mooi verhaal hieronder. 

Waardering voor jezelf 

Voordat hij overleed, zei een vader tegen zijn zoon: “Hier heb je mijn horloge, die mijn vader op zijn beurt aan mij gaf. Het is bijna 200 jaar oud. Maar voordat ik het aan je geef, wil ik dat je naar de juwelier gaat. Vertel ze dat ik het wil verkopen, en kijk hoeveel ze ervoor bieden.” 

De zoon ging naar de juwelier, kwam terug bij zijn vader, en zei: “Ze boden €150 omdat het zo oud is.” 

 

De vader zei: “Ga naar het pandjeshuis, en vraag hoeveel zij ervoor willen geven“. 

De zoon ging naar het pandjeshuis en kwam weer terug: “Zij boden slecht €10 omdat het zo versleten is.” 

De vader vroeg zijn zoon om naar het museum te gaan en hen het horloge te laten zien. 

Hij ging naar het museum, kwam terug en riep vol blijdschap: “De curator kon zijn ogen niet geloven en bood €100.000, om dit zeldzame stuk toe te kunnen voegen aan hun antieke collectie.” 

De vader zei: “Ik wilde je laten zien dat de juiste plek en de juiste mensen, jou de juiste waarde zullen geven. Zorg dat je niet jezelf verliest op de verkeerde plek, en wordt niet boos als je niet gewaardeerd wordt.  

Diegenen die jouw waarde zien, zullen jouw waarde erkennen. Maar, blijf niet op een plek waar niemand jouw échte waarde inziet.” 

Weet wat je waard bent ♥️ 

 

Comments are closed.