Zelf je chronische stress verminderen

zelf je chronische stress verminderen

Het is een hele uitdaging om zelf je chronische stress te verminderen. Wanneer je voor langere periode stress hebt zie je vaak geen uitweg meer. Daarvoor is het belangrijk om stress vroegtijdig te herkennen en aan te pakken zodat je zelf in de hand hebt dat het beter met je gaat. 

 Hoe kun je zelf je chronische stress verminderen?  

Om zelf je chronische stress te verminderen, moet je je routine gaan aanpassen.  

*Kijk waar je stress van krijgt en zorg dat je zo min mogelijk daarmee in aanraking komt. 
*Ga regelmaat in je leven aanbrengen. 
*Eet gezond (verse groenten, beetje vlees of vis, weinig koolhydraten en drink water. 
*Beweeg dagelijks door te wandelen of te fietsen. 
*Wanneer je aan de betere hand bent, daag jezelf uit voor een beetje krachttraining 3x per week 
*Belangrijkste: stop met denken wat niet kan en bedenk wat je wilt en wat wel kan! Fantaseer hierover want daar krijg je een beter gevoel van. 

 Wanneer je de hier bovenstaande tips dagelijks gaat volgen, wordt je chronische stress verminderd en word je weer de baas over je eigen leven. 

 Tips van een psycholoog om zelf je chronische stress te verminderen. 

 Een psychologe liep rond in een zaal om een les stressmanagement te geven. Ze hief een glas water op en iedereen verwachtte dat ze de “halfleeg of half vol” – vraag zou stellen. Met een glimlach op haar gezicht, vroeg ze iets anders: “Hoe zwaar is dit glas water?” De antwoorden liepen uiteen van 150 tot 500 gram. Ze zei: “Het absolute gewicht doet er niet toe. Hoe zwaar het is hangt af van hoe lang ik het glas vasthoud.  

 Om het een minuut vast te houden is geen probleem. Als ik het een uur vasthoud, krijg ik pijn in mijn arm. Als ik het een hele dag vasthoud, zal mijn arm gevoelloos en verlamd voelen. Het gewicht van het glas verandert niet. Maar hoe langer ik het vasthoud, hoe zwaarder het wordt.” 

 Ze vervolgde: “De stress en zorgen in het leven zijn als dat glas water. Je kunt het hebben om even stress te hebben. Als je langer stress hebt, kan het je gaan schaden. En als je een hele dag stress hebt zul je je verlamd voelen en niet meer in staat zijn om iets te doen”. 

Laat je lasten op tijd weer los en houd je avonden en nachten vrij van stress. 

 Heel belangrijk:  vergeet niet om het glas weer neer te zetten  of te legen 

Reacties zijn gesloten.