wanneer ben jij jezelf, werkzen

Wanneer ben jij jezelf

Wanneer ben jij echt jezelf? En wanneer handel je oprecht vanuit je eigen waarheid? Het is zo menselijk om aangepast, aangeleerd of wenselijk gedrag te laten zien. Zo zijn we niet te allen tijde wie we echt zijn maar vervullen we diverse rollen. Zo kan het zijn dat je als ouder anders handelt en praat…

Wanneer ben jij echt jezelf? En wanneer handel je oprecht vanuit je eigen waarheid?
Het is zo menselijk om aangepast, aangeleerd of wenselijk gedrag te laten zien. Zo zijn we niet te allen tijde wie we echt zijn maar vervullen we diverse rollen.

Zo kan het zijn dat je als ouder anders handelt en praat en als vriend of vriendin. En ook weer anders als leidinggevende dan als zoon of buurman.

Hoe komt dat nu? Omdat we veelal bang zijn dat de ander oordeelt over ons gedrag. Omdat we denken te weten wat de ander verwacht en zo aan hun maatstaven voldoen. Ook kan er angst zijn voor ontslag, buitengesloten of niet serieus worden genomen. Allemaal kritische stemmen en excuses om niet jezelf te zijn.

Hoe zou het zijn dat je waar je ook bent, je gewoon jezelf kunt zijn? Zonder je te hoeven of moeten aanpassen in een rolmodel? Het woord zegt het al. Een geschikt model voor de geschikte rol. En wie bepaalt wat geschikt is? Wie bepaalt wat een goed rolmodel is?

Jij weet het zelf wanneer je merkt dat je in je kracht staat en dat de relatie met de ander stroomt. Voel je een beklemming, voel je je ontkracht, laat iets wat je hebt gezegd of gedaan je niet los? Dan heb je grote kans dat je jezelf hebt ‘verlaten’ en in een rol bent gestapt.

De kleine prins en de vos
En toen verscheen de vos.

-Goede morgen, zei de vos.
-Goedemorgen, zei de prins beleefd en hij draaide zich om maar zag niets.
-Hier ben ik, onder de appelboom, zei de stem.
-Wie ben je? vroeg het prinsje. Je bent beeldig.
-Ik ben een vos, zei de vos.
-Kom met me spelen, stelde het prinsje voor, ik ben zo verdrietig . . .
-Ik kan niet met je spelen, zei de vos. Ik ben niet tam.
-O, pardon, zei de kleine prins.

Maar bij nader inzien vroeg hij:
-Wat is dat, “tam”?
-Jij komt niet uit deze buurt, zei de vos. Wat doe je hier?
-Ik zoek de mensen, zei het prinsje. Wat betekent “tam”?
-De mensen, zei de vos, hebben geweren en ze jagen. Dat is erg lastig! Ze houden ook kippen. Dat is hun enige nut. Zoek je kippen?
-Nee, zei het prinsje. Ik zoek vrienden. Wat betekent “tam”?
-Dat is nogal een vergeten woord, zei de vos. Het betekent “verbonden”.
-Verbonden? . . .
-Ja zeker, zei de vos. Jij bent voor mij maar een klein jongetjes als alle andere kleine jongetjes. En ik heb je niet nodig. Ik ben voor jou een vos als alle andere vossen. Maar als je me tam maakt, dan zullen we elkaar nodig hebben. Dan ben je voor mij enig op de wereld en ben ik voor jou enig op de wereld.

Vergelijkbare berichten