moeten kan burn out veroorzaken, WerkZen, teambuilding_burnout-amsterdam_teambuilding-wat-is dat

Moeten kan burn out veroorzaken

Tja, we willen helemaal niets moeten. Als we het gevoel hebben teveel te moeten kan dit op den duur een burn out veroorzaken. Het maakt niet uit of je het “moeten” in opdracht van je werkgever of vanuit jezelf ervaart. In het woordje ‘moeten’ zit namelijk een verborgen eis. Het woordje moeten blokkeert, remt en…

Tja, we willen helemaal niets moeten. Als we het gevoel hebben teveel te moeten kan dit op den duur een burn out veroorzaken. Het maakt niet uit of je het “moeten” in opdracht van je werkgever of vanuit jezelf ervaart. In het woordje ‘moeten’ zit namelijk een verborgen eis. Het woordje moeten blokkeert, remt en roept veelal weerstand op. En we willen vaak zo graag in flow zijn. In flow met onze gedachten en onze handelingen. Maar ja, als je veel, ‘moet’ zul je weinig flow ervaren. Sterker: je ervaart meer stress. Waak ervoor dat “moeten” geen burn out bij je veroorzaakt.

Moeten voelt als een verplichting

Jij bent de enige die het gevoel van moeten kunt veranderen. Daarom onze vraag aan jou: “Wat MOET jij?” En dan “Van WIE moet je eigenlijk?”. Bedenk dat je altijd een keuze hebt. Kun je het woordje ‘moeten’ vervangen door een ander woord? Bijvoorbeeld: “Ik ga vanmiddag naar de klant.” In plaats van “Ik moet vanmiddag naar de klant.” Of “Ik kies er voor straks de auto naar de garage te brengen.” In plaats van “Ik moet straks de auto naar de garage brengen”.

Gewoon doen! Je zult jezelf verrassen hoe vaak jij het woord moeten denkt of zegt. Buig dit woord om in ‘willen’, ‘mogen’,  ‘gaan’ of ‘ervoor kiezen’ en voel hoe anders je de handeling doet. Ervaar hoeveel meer ruimte en plezier er is om iets te doen en samen te zijn.

Vergelijkbare berichten