Ga bij jezelf eens na wat jouw gedachten, normen, waarden en overtuigingen op het gebied van werk zijn. Zijn die van jou of denk jij in het verleden? Oude ‘gedachtegoederen’ zijn gedachten als ‘Hard werken loont’, ‘Je moet werken voor de kost’, ‘Geld wordt zuur verdient’. Deze gedachtegoederen doen geen goed. Deze werken niet. Die komen uit de oude doos.
‘Hard werken loont’ impliceert dat je een beloning krijgt wanneer je hard werkt. De beloning wordt al lange tijd uitgedrukt in een loon: een salaris: geld. Beloning in de vorm van geld geeft tegenwoordig niet voldoende voldoening. Je doet dus veel werk wat eigenlijk niet voldoet aan jouw voldoening. Hoe frustrerend. Kunnen we werken wederkerig maken? Dat wil zeggen dat werk jou loont? Voor jou werkt? Welke vorm van beloning uit het werk geeft jou voldoening? Doet jou goed? Dient jou? Heb jij grip op jouw werk of heeft het werk jou in zijn greep? Als je hier nooit over nadenkt, leef en denk je in het verleden.
‘Werken voor de kost’ impliceert dat je levensonderhoud jou wat moet kosten. Dat werken je dus wat kost. Werken dient toch juist wat op te leveren? Iets te schenken? Te lonen?
‘Geld wordt zuur verdient’ impliceert dat werken zuur is. Dat je met zuur werken geld verdient. Is dit waar? Kun je met leuk werk geen geld verdienen? Of verdien je geen beloning voor leuk werk?
Welke overtuiging ten opzichte van werk leeft er nog in jou? Als je met deze niet-werkende gedachtegoederen uit de ‘oude doos’ naar je werk gaat dan is werken simpelweg zuur, kost het je wat en is het hard en veel. Hoe kan werken jou op deze manier voldoening geven?
Tijd dus voor goede gezonde gedachten over werken!
Werken is iets ondernemen, iets doen, iets in beweging zetten en aan iets bijdragen. In die context geeft werken plezier, draagt werken bij aan vitaliteit, is werken gezond en bovenal geeft werken voldoening.