zijn, to be or not to be, werkzen

Zijn

Wat is ‘zijn’ nu eigenlijk?Vaak kennen we het woord zijn ook toe aan een gevoel, gedrag, rol, beroep, naam of locatie. Ik ben boos, ik ben druk, ik ben een echtgenoot, ik ben een chief financial controller, ik ben Piet en ik ben in de sportschool. Als mens identificeren we onszelf niet meteen met iets…

Wat is ‘zijn’ nu eigenlijk?
Vaak kennen we het woord zijn ook toe aan een gevoel, gedrag, rol, beroep, naam of locatie. Ik ben boos, ik ben druk, ik ben een echtgenoot, ik ben een chief financial controller, ik ben Piet en ik ben in de sportschool.

Als mens identificeren we onszelf niet meteen met iets wat we in essentie zijn.
Wie, wat of waar zijn we dan wel?

Wat betekent zijn

Zijn is een staat van volledig aanwezig zijn in het hier en nu. ‘Aan’-wezig zijn is topsport en dat terwijl we Human Beings zijn. 70% zijn we veelal niet in het hier en nu en juist afwezig, meegenomen door de gedachten in ons hoofd. Via een waarneming zijn we met onze gedachten in het verleden of juist in de toekomst. Ons hoofd vertelt bijna onophoudelijk wat het van iets of iemand vindt. Gedachten houden ons daarmee uit het hier en nu.

Een staat van “zijn” bereik je door je antennes naar binnen te trekken. Ons is (aan)geleerd om ons af te stemmen op de omgeving. Is het veilig? Vind hij of zij mij leuk? Ziet de ander dat ik het goed doe? Hoor ik erbij? Verbinding zoeken we daarmee doorgaans buiten onszelf. Wanneer we verbinding maken en vinden met onszelf, geeft dat ruimte en stemt de omgeving zich af op jou: op wie jij bent.

Hoe kom ik in het zijn

Verbinding met jezelf vind je door je met je adem te verbinden. Jouw adem ademt in het nu. Jouw adem kent geen verleden en toekomst. Hoe adem je nu op dit moment? Kun je dit waarnemen zonder deze te willen veranderen of er iets van te vinden? Gewoon “zijn” met hoe jouw lichaam ademt. Kun je daarbij waarnemen hoe je lichaam meedeint op de ademflow van jouw lichaam? Kun je 5 minuten aanwezig blijven bij je ademhaling of gaan je gedachten alweer aan de haal, verlies je je geduld en wil je in actie komen? Van Human Being de vluchtende beweging maken naar Human Doing? Van present zijn de beweging maken naar presteren?

Ontdek de vreugde van even niets hoeven of moeten doen. Gewoon zijn met je ademhaling om te ontdekken dat er in het hier en nu rust, ontspanning, inspiratie en vrede is. Onrust, spanning, stress en onvrede worden gecreëerd door gedachten over dat wat in en om jou heen gebeurt. Geef eens aandacht aan de weerstanden of oordelen die ontstaan doordat je niets doet of aan dat wat je juist gaat waarnemen en voelen en daar weer wat van vindt, omdat je in de ‘stop/stil’stand staat.

Kun je met een glimlach en compassie aanwezig zijn en blijven met wat er ook in en om je heen gebeurt?
Het vraagt wat oefening en geloof ons, het is het oefenen meer dan waard!

Wij dagen je uit en zijn nieuwsgierig hoe het je vergaat!

To be or not to be

Is een uitspraak van William Shakespeares Hamlet. Te zijn of niet te zijn wat er ook om je heen gebeurt. Je mag rouwen, boos, angstig en/of verdrietig zijn maar de kunsn om er niet in te blijven hangen en terug te komen in het “zijn”is de kunst.

Vergelijkbare berichten