begrijp je me niet

Begrijp je me niet?

“Begrijp je me niet?” is een gedachte die veelal naar boven komt als je iets vertelt en je wordt door de ander onderbroken.  “Eerst begrijpen is moeilijk. Het is veel gemakkelijker om iemand snel je eigen bril te geven.”Stephen Covey De meeste mensen luisteren niet om iemand te begrijpen; ze luisteren om antwoord te kunnen…

“Begrijp je me niet?” is een gedachte die veelal naar boven komt als je iets vertelt en je wordt door de ander onderbroken. 

“Eerst begrijpen is moeilijk. Het is veel gemakkelijker om iemand snel je eigen bril te geven.”
Stephen Covey

De meeste mensen luisteren niet om iemand te begrijpen; ze luisteren om antwoord te kunnen geven. Velen lezen en herkennen hun eigen autobiografie in het verhaal van een ander.

Je hebt het vast wel eens meegemaakt. Een ander vertelt een verhaal en je weet in gedachten al hoe het verloop van het verhaal gaat. Je vult de ander aan of sterker je vult het verhaal van de ander verder in. Een voorbeeld is ook dat jij of de ander zegt: “Dat heb ik ook eens meegemaakt.’ ‘Ik weet hoe je je voelt, want…’ ‘Ik begrijp het helemaal, toen ik …’ ‘Ja joh vervelend, maar bij mij was het erger, want ik …’

Het komt erop neer dat er wederzijds geen respect is voor het gesprek. Onbewust neemt de luisteraar de plek in iemands ander verhaal in. Zo wordt er meer onduidelijkheid en onbegrip gecreëerd.

Iedereen heeft een eigen waarheid. Jij kijkt nu eenmaal niet door de bril van de ander. Als je niet nieuwsgierig bent naar de wereld van de ander, dan ben je wellicht vast komen te zitten in jouw eigen blik op de wereld. Kun en wil jij ook de realiteit van de ander zien? Of wil jij onbewust je gelijk halen of door de ander begrepen worden? In het laatste geval hoor of zie je niet meer wat de werkelijkheid van de ander is. Het is dan hard werken in een samenwerking en relatie omdat de verbinding niet stroomt. Er is geen flow.

“Als je praat, herhaal je vaak wat je al weet. Als je luistert, leer je vaak iets nieuws.”
Dalai Lama

Onbevooroordeeld luisteren is een kunst. En ergens ook heel eenvoudig. Luister met je hart en niet alleen met je hoofd.

Lees hieronder het inspirerend gedicht van Leo uit het boek ‘Samen Zen: in 3 stappen een superrelatie’ en sta jezelf toe je te verwonderen wat de ander te vertellen heeft.

Luisteren

Als ik je vraag naar mij te luisteren
en je begint mij adviezen te geven,
dan doe je niet wat ik vraag.

Als ik je vraag naar mij te luisteren
en je begint mij te vertellen waarom
ik iets niet zo moet voelen als ik voel,
dan neem je mijn gevoelens niet serieus.

Als ik je vraag naar mij te luisteren
en je denkt dat je iets moet doen om
mijn probleem op te lossen,
dan laat je mij in de steek,
hoe vreemd dat ook mag lijken.

Misschien is dat de reden waarom voor
sommige mensen bidden werkt,
omdat God niets terugzegt en hij
geen adviezen geeft of probeert de dingen
voor je te regelen.
hij luistert alleen maar en vertrouwt erop
dat je er zelf wel uitkomt.

Dus alsjeblieft, luister alleen maar naar me en probeer me te begrijpen.

En als je wilt praten, wacht dan even en ik beloof je
dat ik op mijn beurt naar jou zal luisteren.”

Leo Buscaglia

Vergelijkbare berichten