werkverstoorder, werkzen

Werkverstoorder

Stel je voor:  Terwijl jij lekker geconcentreerd aan het werk bent, komt je collega Vincent vier uur te laat binnenstormen. Hij is een mega werkverstoorder en de irritatie is op de afdeling aangewakkerd. De herrie die hij maakt verstoort de harmonieuze energie.

Met regelmaat van de klok is hij te laat. Daarnaast komt hij op een chaotische manier binnen met veel lawaai. Door alle chaos en herrie die hij met zich meebrengt is het op de werkplek meteen gespannen.

Je collega’s kijken verstoord op van hun werk en je ziet dat enkele zich heel erg aan hem irriteren.

Een werkverstoorder, wat te doen

Je geeft hem even de tijd om zich achter zijn bureau te settelen en loopt met een kop koffie naar hem toe. Je nodigt hem uit om even met jou samen in de vergaderruimte te komen zitten. Trekt een stoel voor hem naar achteren zodat hij kan gaan zitten en overhandigt hem de kop koffie.

Je kijkt hem aan en geeft hem een geruststellende glimlach. Je zegt: “Heb je weer een zware nacht gehad? Je zult wel moe zijn, ik snap het helemaal dat je dan van streek bent en met je hoofd ergens anders zit. Heb je wel de energie om te werken?’’

Wanneer je niet weet hoe je deze situatie in goede banen kunt leiden, zou je met je collega’s mee kunnen gaan in hun irritatie. Vincent is veel te laat, als werkverstoorder verstoort hij de werksfeer en geeft door zijn gedrag de indruk dat hij het niet meer onder controle heeft. Door zulk gedrag als werkverstoorder behoor je niet tot de groep en gaat de rest van je collega’s over je praten.

Gelukkig hoort An, de leidinggevende van Vincent, hem aan. Bij haar kan hij zijn verhaal doen. Wanneer hij zijn last kan delen wordt die minder zwaar.

Dit betekent niet dat het probleem hiermee is opgelost, maar de druk die hij op zijn schouders voelt, is minder. En hij hoeft zich op zijn werk niet ook nog schuldig te voelen voor zijn te laat komen.

Het begrip van An om samen naar een oplossing te zoeken van zijn probleem, zal hem sneller helpen.

Hoe zou jij op deze situatie reageren?

Reacties zijn gesloten.