jouw uitspraken en handelingen kunnen een ander schade

Jouw uitspraken en handelingen kunnen een ander schaden

Om lekker in je vel te kunnen zitten hebben velen van ons erkenning nodig. Wanneer je een compliment krijgt, voel je je goed en dat stimuleert je dag. Het omgekeerde is natuurlijk ook waar. Wanneer je lelijk doet tegen je omgeving schaad je jezelf en je omgeving. Je hebt de mogelijkheid wanneer je je niet…

Om lekker in je vel te kunnen zitten hebben velen van ons erkenning nodig. Wanneer je een compliment krijgt, voel je je goed en dat stimuleert je dag. Het omgekeerde is natuurlijk ook waar. Wanneer je lelijk doet tegen je omgeving schaad je jezelf en je omgeving. Je hebt de mogelijkheid wanneer je je niet goed voelt of wanneer er iets fout gaat in of door je omgeving, je dit op meerdere manieren naar buiten kunt brengen.

Het is een hele uitdaging en een kunst om je communicatie zodanig naar buiten te brengen dat je jezelf en een ander daar het minst mogelijk mee schaadt.

Inspiratie verhaal:

Een jongen die heel snel boos werd over alles ging naar zijn vader. Hij legde zijn probleem uit en vroeg aan zijn vader of hij een manier wist hoe hij zijn boosheid onder controle kon krijgen. Zijn vader gaf hem een zak spijkers en zei tegen hem dat elke keer als hij boos werd en ontplofte hij een spijker in de achterkant van de schutting moest slaan. De eerste dag sloeg de jongen 37 spijkers in de schutting.

De tijd verstreek en elke dag sloeg de jongen meerder spijkers in de schutting.

Hoe langer de tijd verstreek des te minder spijkers hij per dag nodig had.

Op een dag was hij zover dat hij niet meer boos werd en zichzelf onder controle kon houden. Opgetogen ging hij naar zijn vader en vertelde dat hij niet meer boos werd. De vader gaf hem een nieuwe opdracht, Voor elke dag dat je niet boos bent kun je een spijker uit de schutting halen.

Een lange tijd ging voorbij en op een dag had de jongen alle spijkers uit de schutting gehaald en liep trots naar zijn vader toe om het hem te vertellen.

De vader was trots op zijn zoon en vertelde hem dat hij het goed had gedaan.

Samen liepen ze naar de schutting en de vader vroeg “hoe vind je de schutting eruitzien?”.

De jongen bekeek de schutting en zag de grote hoeveelheid gaten die in de schutting zaten. 

Zo zie je dat wat je zegt en doet invloed heeft op een ander. Wanneer je uit boosheid, woede of uit een lolletje uitspraken of handelingen doet, kun je een ander schaden. Emotionele schade kan net zo schadelijk zijn als fysieke schade. 

Kies je uitspraken en handelingen met zorg zodat je een ander en ook jezelf beschermt.

Daarnaast maakt het je een nog mooier mens.

Vergelijkbare berichten