roddelen en kwaaadspreken

Roddelen en Kwaadspreken

Je kent het waarschijnlijk wel roddelen en kwaadspreken op de werkvloer. Gezellig samen zijn bij de koffieautomaat of in het rokersgedeelte. Even tijd om je hart te luchten over een collega of de manager. Is dit zo? Lucht je je hart? Eigenlijk lucht je je hoofd. Je spreekt vaak niet vanuit je hart, je deelt…

Je kent het waarschijnlijk wel roddelen en kwaadspreken op de werkvloer.

Gezellig samen zijn bij de koffieautomaat of in het rokersgedeelte. Even tijd om je hart te luchten over een collega of de manager. Is dit zo? Lucht je je hart? Eigenlijk lucht je je hoofd. Je spreekt vaak niet vanuit je hart, je deelt je oordelen. Wat maakt dat je een verhaal over een ander nodig hebt om zelf gehoord of gezien te worden? Is het nodig om ‘kwaad’ over de ander te spreken, zodat jij jezelf op een bepaalde manier geldig kunt maken?

“Wat je zegt, ben je zelf.”

Genuanceerder: wat je over de ander zegt, zeg je over jezelf. Onbewust projecteren we vaak. En dat doen we meestal als we ontevreden zijn met een situatie of het gedrag van een ander zoals die is. En als je dan verder durft te kijken en voelen heeft het vaak met ontevredenheid te maken over jezelf. Een onprettige gedachte of gevoel wat je over jezelf hebt. Over bijvoorbeeld een situatie die jij zelf hebt gecreëerd.

Drie gouden tips om roddelen en kwaadspreken tegen te gaan.

Tip 1: Voordat je je uitspreekt over een ander, tel dan even tot 3, liever tot 10. Kijk dan eerst naar jezelf en vraag je af of het belangrijk is om te vertellen.
Tip 2: Als je iets over een ander wilt zeggen, bijt dan even op het puntje van je tong en ga na of het vriendelijk is. Heb jij je hart op je tong?
Tip 3: Check of je communiceert vanuit waarheid. Is het echt waar? Jouw wijsheid heb je zelf in pacht.

Inspiratie 

Een boer heeft gemene roddelpraatjes verteld over en buurman. Hij krijgt spijt en vraagt aan de rabbi hoe hij boete kan doen. ‘Verzamel een zak vol met kippenveren. Ga daarmee door het hele dorp en leg op ieder erf, bij elke deur een veer.’  De boer doet dat en komt terug bij de rabbi om te vragen of hij nu genoeg gedaan heeft. ‘O nee, nog niet’, zegt de rabbi. ‘Nu moet je opnieuw een zak nemen, langs alle huizen gaan en alle veren die je hebt neergelegd weer verzamelen.’ De boer schrikt en protesteert: ‘Dat is onmogelijk, de meeste veren zijn vast al lang door de wind weggeblazen.’ ‘Precies’, zegt de rabbi, ‘zo is het ook met jouw roddelpraatjes en je lasterverhalen. Je spreekt ze zo gemakkelijk uit, maar hoe je het ook probeert, terughalen kun je ze niet.’

Vergelijkbare berichten