de vinger op de zere plek

De vinger op de zere plek

Vaak weten we of voelen we wat een ander pijn doet. We kunnen makkelijk bij de ander de vinger op de zere plek leggen. Dat doen we, veelal onbewust, met woorden en/of gedrag. Andersom werkt het ook. De ander kan ook een vinger op jouw zere plek leggen. Het is de kunst dit te herkennen, erkennen en…

Vaak weten we of voelen we wat een ander pijn doet. We kunnen makkelijk bij de ander de vinger op de zere plek leggen. Dat doen we, veelal onbewust, met woorden en/of gedrag.

Andersom werkt het ook. De ander kan ook een vinger op jouw zere plek leggen. Het is de kunst dit te herkennen, erkennen en toe te eigenen. Zolang je je niet bewust bent dat die ‘pijn’ (ook) van jou is, denk je dat die pijn (alleen) van de ander is. En dan kan pijn gaan ‘zeuren’.

Een woord van een collega of manager, het gedrag van een partner of kind, een pijn ergens in je lijf zijn allemaal signalen die met jouw communiceren. Wimpel deze signalen niet te makkelijk weg. Ze helpen jou je zelfkennis te vergroten en in jouw eigen kracht te komen en gaan staan.

“Een nerveuze jongen komt met zijn klachten op het spreekuur bij de dokter. ‘Dokter, als ik hier zo op mijn schouder druk, dan doet dat vreselijk pijn. Als ik hier op mijn linker elleboog druk, dan doet dat ook heel erg pijn. En was dat maar alles dokter. Als ik op mijn linkerknie druk doet dat steeds vreselijk zeer en ook mijn rechterknie doet bij aanraking vreselijk pijn. Druk ik op de plaats van mijn hart dan steekt het van de pijn, maar ook hier als ik op mijn rechterslaap druk is de pijn bijna niet te harden. Wat kan dat zijn dokter? Ik maak mij ernstige zorgen, want ik ben bang dat ik iets ergs onder leden heb.’

De dokter onderzoekt de jongen grondig, maar kan niet bijzonders vinden. Uiteindelijk weet hij niets beter dan de patiënt door te sturen naar de specialist in het ziekenhuis, met een verzoek op papier van de huisarts bij zich: ‘Maak röntgenfoto’s van het hele lichaam van deze patiënt.’ Nadat de specialist de foto’s goed bekeken heeft roept hij de jongen die op uitslag zit te wachten bij zich. ‘Wel jongeman, ik heb ontdekt hoe het komt dat al die plekken waar je op drukt zo’n pijn doen. Je hebt namelijk een gebroken vinger.”

Vergelijkbare berichten