cortisol je stresshormoon, WerkZen

Cortisol je stresshormoon

Cortisol is ons stresshormoon die in werking komt als we in gevaar zijn. Zodra wij gevaar detecteren wordt wordt ons stresshormoon aan het lichaam vrijgegeven om snel te kunnen handelen. Zodra het gevaar geweken is zijn we met een paar minuten dit stresshormoon weer kwijt. In deze snelle tijd zijn wij er ons vaak niet…

Cortisol is ons stresshormoon die in werking komt als we in gevaar zijn. Zodra wij gevaar detecteren wordt wordt ons stresshormoon aan het lichaam vrijgegeven om snel te kunnen handelen. Zodra het gevaar geweken is zijn we met een paar minuten dit stresshormoon weer kwijt. In deze snelle tijd zijn wij er ons vaak niet van bewust dat wij in angst leven. Door continu in angst te leven, is ons cortisol je stresshormoon in je lichaam sky high en daarvoor is het niet bedoelt.

Een hoge cortisol level is er om ons een tijdelijke ondersteuning te geven. Wanneer je cortisol gehalte in je lichaam hoog is, worden er andere functies in je lichaam uitgezet. Je hebt namelijk al je energie, snelheid en denken nodig om in actie te komen. Wanneer je die actie hebt uitgevoerd, behoort je cortisol gehalte weer te zakken.

Cortisol je stresshormoon waarom zakt die niet?

Het is niet dat je cortisol gehalte niet wil zakken, maar het is dat wij het met onze handelingen en doen hooghouden. Door je werk te vol te plannen, daarna nog boodschappen te doen, kinderen te verzorgen en huishouden te doen en o ja we moeten ook nog sociaal zijn naar anderen. Dit alles zorgt ervoor dat je op brandt. Of dat nog niet erg genoeg is, zorgen we er allemaal zelf voor dat we veel stand by moeten zijn door de meldingen op onze telefoon, tablet en computer continu aan te hebben staan dat zodra er een melding binnenkomt je dit moet bekijken en erop moet reageren.

En als je dan eens een uurtje vrij voor jezelf hebt gepland, “Bam” dan zit je veelal op hete kolen. Je hebt het gevoel dat je nog van alles moet want dat heb je de afgelopen tijd non stop gedaan en je lichaam en geest zijn zo geprogrammeerd om te rennen dat het de ruststand niet meer kan vinden.

En nu?

Ja en nu? Het is een keuze om dit vol te blijven houden tot je er (uiteindelijk) letterlijk bij neervalt of NU in te grijpen.

Heel moeilijk is het niet om je cortisol gehalte (en daarmee je stress) laag te houden; het vraagt wel even om een andere Mindset. Hierbij een aantal tips:
1) Plan minder in je dag.
2) Zet je Social Media uit. Zet je meldingen van WhatsApp, mail en andere apps die je hebt aanstaan uit en plan gerichte momenten om daarop te kijken. Als er echt iets dringends is kunnen mensen je altijd bellen 😉
3) Plan elke dag meerdere tussendoortjes van 10 minuutjes om even te zitten met een kop thee, koffie of watertje en zorg dat je ademhaling zich ontspant.
4) Helemaal mooi is als je dagelijks een meditatie, een wandeling of een andere ontspanning die bij jou past kunt doen.

Let op wanneer je nu een excuus verzint waarom dit allemaal niet kan, je uitstelt en waarschijnlijk steeds vooruit blijft schuiven. Jij bent de enige die actie kan ondernemen zodat je niet omvalt of op een andere manier gedwongen stil komt te staan.

Vergelijkbare berichten