Gezond boos zijn
Gezond boos zijn, wat houdt dat in? Boos zijn is iets natuurlijks. Maar als je boos bent en je hebt dit geuit dan moet je het weer laten gaan. In de praktijk werkt het vaak anders. Wij worden boos, uiten dit wel of niet en blijven er vervolgens in hangen. Zonder dat je dit weet…
Gezond boos zijn, wat houdt dat in? Boos zijn is iets natuurlijks. Maar als je boos bent en je hebt dit geuit dan moet je het weer laten gaan. In de praktijk werkt het vaak anders. Wij worden boos, uiten dit wel of niet en blijven er vervolgens in hangen. Zonder dat je dit weet schaad je je lichaam. Het boos zijn op zich is niet erg, maar het niet uiten (opkroppen) en vervolgens niet loslaten, is waar je lichaam van gaat stressen. Regelmatig langdurige stress veroorzaakt een langdurige hormoondisbalans wat op den duur weer voor ziekte kan zorgen.
Hoe kun je gezond boos zijn
Wanneer je ergens boos over wordt, is het beste om dit te uiten. Daar heb je gradaties in en elk mens doet dit op zijn eigen manier. Uit jouw boosheid op een manier dat je jouw frustratie kunt laten wegvloeien. Natuurlijk is het niet de bedoeling om jouw frustratie weer door te geven aan iemand anders. Ook niet als die iemand in jouw ogen jou iets heeft aangedaan. Jouw boosheid is van jou en moet je op jouw manier verwerken en niet botvieren op een ander.
Wanneer je op een heftige manier je boosheid wilt uiten, trek je dan terug zodat je kunt schreeuwen, slaan, huilen of wat anders wat bij jou past. Dit kan allemaal bijvoorbeeld in een kussen zonder dat je andere mensen daarmee hoeft te belasten.
Waarom is het belangrijk om gezond boos te zijn
Gezond boos zijn is belangrijk om een gezond lichaam en mind te behouden. Wanneer we boos zijn, wordt er een chemische fabriek (onze hormonen) in werking gezet om deze boosheid te ondersteunen/uiten. Uit je jouw boosheid niet en krop je het op dan blijft deze chemische fabriek hormonen afgeven zolang jij niet zorgt dat je de boosheid los kunt laten. Wanneer je gevoel van boosheid zakt, zakt ook je stress level en zakt ook je hormoon afgifte. Allemaal redenen om ervoor te zorgen dat je boosheid laat opkomen, je boosheid uit en loslaat. Zo blijf je gezond.
Boosheid in leven houden
Een veel voorkomende valkuil is je boosheid zelf in leven houden door er aan te blijven denken of erover te blijven praten. Elke keer wanneer je dit doet, wordt het bijbehorende gevoel geactiveerd en komen de hormonen vrij in je lichaam. Deze hormoonafgifte is er eigenlijk alleen om jou te ondersteunen in de acties die je wilt/moet nemen tijdens de eerste keer dat je boos wordt tijdens een gebeurtenis. Wanneer dit is gebeurd, is het de bedoeling dat je het los laat, je gevaar/boosheid zakt en je hormonen stabiliseren zodat de dagelijkse gang van zaken weer kunnen worden opgepakt.
Natuurlijk zijn er uitzondering situaties waardoor de verwerking langer duurt bijvoorbeeld bij een ongeluk, overlijden etc. Maar tegenwoordig kom je meer boosheid tegen die in leven gehouden wordt door de herhaling van de gedachten en/of door er over te spreken dan boosheid/verdriet door ongeluk of overlijden