de kracht van leiderschap

De kracht van leiderschap

In het westen varen we veel op ons verstand. Een echte ervaring gaat niet over varen op ons verstand, maar over varen op ons gevoel. Dat is de kracht van leiderschap. Dan hebben we het niet over een fysiek gevoel zoals pijn. Wel een beetje over het vreugdegevoel in ons hart en met name over…

In het westen varen we veel op ons verstand. Een echte ervaring gaat niet over varen op ons verstand, maar over varen op ons gevoel. Dat is de kracht van leiderschap. Dan hebben we het niet over een fysiek gevoel zoals pijn. Wel een beetje over het vreugdegevoel in ons hart en met name over het durfgevoel in onze onderbuik. Vaak is dat gevoel in ons onderbuik onbestemd en niet meteen rationeel en vraagt het daarom om lef om daar gehoor en actie aan te geven. Wat we dan geneigd zijn te doen, is eerst een dialoog met ons hoofd aan te gaan: onszelf allerlei vragen te stellen die ons doen twijfelen, onzeker maken, ongeloof aanwakkeren of ons drijven tot uitstel- en wellicht afstelgedrag.  

Ken je dat dat je veelal precies weet hoe een ander zou moeten handelen in een situatie die niet veel oplevert of dienend is? Jij kunt zonder nadenken en schroom vaak adviseren (ook ongevraagd) wat iemand anders in een bepaalde situatie zou kunnen of zelfs moeten doen. Is dat de kracht van Leiderschap?

Je kunt ook een stap verdergaan en het bijvoorbeeld in een rollenspel voordoen. Of in een gelijksoortige situatie laten zien wat te doen.  

Met deze twee ‘adviezen’ worden de doelen vaak niet gehaald. Je weet niet of een ander het begrijpt wanneer je het mededeelt of voordoet. Het gaat voorbij de ervaring. Persoonlijke groei vindt plaats wanneer men het zelf ervaart. 

Zo kun je iemand vertellen hoe die moet fietsen door in evenwicht te blijven. Je kunt zelf laten zien hoe te fietsen door het voor te doen. Echter kan de persoon na het horen en zien nog niet fietsen en evenwicht ervaren. Iemand kan pas fietsen wanneer hij of zij zelf op een fiets stapt en evenwicht vindt en ervaart. En dan nog heeft het oefening en tijd nodig.  

Wees dus geduldig met mensen in jouw omgeving die jou niet meteen begrijpen of doen wat jij verlangt of adviseert. Gun de ander de scheve schaats! Geef de ander het vertrouwen en de tijd om zelf de ervaring te ervaren met frustratie, plezier en moed. Wanneer de ander het vertrouwen, de ruimte en het geduld ervaart, zal hij/zij uit eigen beweging in actie komen en met behulp van eigen ervaring begrijpen wat jij (in eerste instantie) bedoelde in woord en beeld. 

En dat vraagt om leiderschap: voor jezelf en de ander! 

Vertel me iets en ik zal het vergeten. 
Laat me iets zien en ik zal het misschien onthouden. 
Laat me iets ervaren en ik zal het begrijpen.         (Chinees spreekwoord)

 

Vergelijkbare berichten