hoe houd je focus werkzen

Hoe houd je focus?

Focussen is met je volle aandacht aanwezig te zijn in het NU. En dat begint bij het aandachtig volgen van je ademhaling. Je trainen om vaker met je aandacht in het nu te zijn, brengt rust in je hoofd en ontspanning in je lijf waardoor er helderheid in je waarnemen ontstaat.   Door continue bezig…

Focussen is met je volle aandacht aanwezig te zijn in het NU. En dat begint bij het aandachtig volgen van je ademhaling. Je trainen om vaker met je aandacht in het nu te zijn, brengt rust in je hoofd en ontspanning in je lijf waardoor er helderheid in je waarnemen ontstaat.  

Door continue bezig te zijn, hou je onbewust spanning in je lijf en denken. Je bent als het ware in een continue alert stand. En dat is niet nodig. Er is veelal geen aanleiding voor direct gevaar uit je omgeving. Waarom je zenuwstelsel dan zo uitputten? Door deze onbedoelde, ongewenste en veelal onbewuste uitputting, doe je een roofbouw op je systeem en op je organen. Je leeft in de overleefstand en niemand is daarbij gebaat. Jij zelf niet en je omgeving daarbij ook niet. 

In het Westen leven wij veelal in een ratrace, jagen we to do lijsten en  dromen (achter)na. Door het continue op scherp staan, worden continu stresshormonen aangemaakt die je op dit moment wellicht helemaal niet nodig hebt, laat staan dienen.  

TIP 
*Adem eens wat vaker bewust uit.  
*Slaak eens een diepe zucht. Een zucht geeft immers lucht.  
*Start eens spontaan met geeuwen en merk op hoe je lichaam ontspant. 
*Een adem, een zucht een geeuw: zij brengen je terug in het nu, bij jezelf, de plek waar je ontspannen kunt zijn en je de ruimte (her)vindt om helderder en objectiever waar te nemen. 

Kortom: focus houden vraagt niet zo veel. 
On
derstaand verhaal geeft hiervan een mooi voorbeeld. 

Een steenrijke eigenaar van een grote visconservenfabriek ziet tot zijn ergernis een visserman lui naast zijn boot een pijpje roken. ‘Waarom ben jij niet op zee aan het vissen?’ Vraagt de fabrikant. ‘Ik heb vandaag mijn portie al gevangen, genoeg is genoeg’, vindt de visser. Tevreden blaast hij een rookwolk de eindeloze lucht in. ‘Waarom vang je er niet nog een paar? Dan kun je nog wat extra geld verdienen.’ ‘Wat moet ik nu met meer geld?’, vraagt de visser verbaasd. ‘Dat spreekt toch voor zich’, roept de conservenman en er klinkt irritatie door in zijn stem. ‘Je kunt dan een motor kopen voor je boot. Zo kun je verder de zee op om meer vis te vangen en meer te verdienen. Zo heb je al snel het geld bij elkaar dat nodig is om nylon netten te kopen. Dan kun je nog meer vis vangen en nog meer verdienen. Al snel kun je er een tweede boot bij kopen. Als je het goed doet heb je na een paar jaar een hele vloot varen. Dan ben je een rijke man geworden, net zoals ik.’ ‘En wat zou ik dan moeten doen?’ Vraagt de visser zich hardop af. ‘Dan hoef je niet meer te werken en zul je volop van het leven kunnen genieten.’ De visserman vraagt: ‘Wat denkt u dat ik nu aan het doen ben?

Vergelijkbare berichten