leven zonder stress, werkzen

Leven zonder stress

      Leven zonder stress is dat mogelijk? Het is zo ingeburgd in onze maatschappij om aandacht te geven aan wat er allemaal fout gaat. Dit in ons hoofd te herhalen, of keer op keer te bedenken wat we nog allemaal moeten doen, wat niet goed is gegaan, wat er allemaal nog fout kan…

     

Leven zonder stress is dat mogelijk? Het is zo ingeburgd in onze maatschappij om aandacht te geven aan wat er allemaal fout gaat. Dit in ons hoofd te herhalen, of keer op keer te bedenken wat we nog allemaal moeten doen, wat niet goed is gegaan, wat er allemaal nog fout kan gaan, enzovoort. 

Geven deze gedachten ons een gerust gevoel of jaagt het ons op en leven we hierdoor zonder dat we het door hebben onder stress?

Geef aandacht aan waar je je beter van gaat voelen. Geef geen aandacht aan gedachten die je niet helpen, negatief zijn of een naar gevoel geven. Kies bewust voor gedachten waar je blij van wordt en die je een goed gevoel geven.  Door dit toe te gaan passen zet je de eerste stap om te gaan leven zonder stress.

Het onderstaande verhaal geeft je inzicht in keuzes.

Twee vrienden maken een voettocht door de woestijn. Op een gegeven moment krijgen ze ruzie. Dat loopt zo hoog op dat de ene vriend de ander in zijn gezicht slaat. De geslagen vriend wrijft over zijn gezicht, gaat zitten en schrijft in het zand: ‘Vandaag sloeg mijn beste vriend mij in het gezicht.’ Ze lopen verder en na een paar uur komen ze bij een oase. De vrienden lessen hun dorst en springen in het verkoelende water. Als de man die eerder geslagen werd weer uit het water stapt, komt hij vast te zitten in drijfzand. Zijn vriend weet hem na veel inspanning van de verdrinkingsdood te redden. Nadat hij van de schrik bekomen is, kerft hij in een steen: ‘Vandaag heeft mijn beste vriend mijn leven gered’. De ander ziet wat zijn vriend doet en zegt: “Toen ik je sloeg schreef je in het zand. Nu ik je gered heb, schrijf je op een steen. Waarom doe je dat?” Het antwoord is verrassend. “Wanneer iemand je kwetst en je schrijft het in zand, dan zal de wind van vergeving het uitwissen. Als iemand iets goeds voor je doet, dan beitel je het in steen. De wind kan het dan nooit uitwissen. Dus leer je pijn en teleurstelling in het zand te schrijven en beitel vreugde en de mooie dingen uit je leven in steen.”

Vergelijkbare berichten