Oordelen op de werkvloer
Veel werknemers hebben een mening over hun collega’s. Over hun werkwijze, over hun inzet, over hun uiterlijk en ga zo maar door. De oordelen op de werkvloer van collega’s en het geroddel over elkaar is dagelijks aanwezig. De één weet nog beter hoe het moet dan de ander. Maar is dat ook zo? Een quote…
Veel werknemers hebben een mening over hun collega’s. Over hun werkwijze, over hun inzet, over hun uiterlijk en ga zo maar door. De oordelen op de werkvloer van collega’s en het geroddel over elkaar is dagelijks aanwezig. De één weet nog beter hoe het moet dan de ander. Maar is dat ook zo?
Een quote uit de Bijbel: “Hij sprak tot hun hart en zei: ‘Wie zonder zonde is, werpen de eerste steen.” En ja dan wordt er geen steen geworpen want iedereen loopt wel eens buiten de pas. Wie ben jij om daar over te oordelen?
Oordelen is een eigenschap waar we mee opgroeien en gekopieerd hebben van alle mensen uit onze omgeving. De mens is veelal drukker bezig met te bespreken wat iedereen fout doet dan dat ze hun eigen handelingen en uitspraken overdenken.
Heb je het recht om te oordelen?
Wat denk je zelf? Iedereen heeft zo zijn reden om een ander te willen verbeteren of te bekritiseren. Maar bedenk eens, zou het niet beter zijn om jezelf te verbeteren en het allerbeste uit jezelf te halen dan dat je je bezighoudt met het fixen van een ander? Eerlijkheid naar jezelf toe zal jou meer dienen dan het beoordelen en veroordelen van een ander.
Wat betekent het als je over een ander oordeelt?
Een oordeel over een ander zegt wat over jou. Meestal is het een trigger die bij jou wordt geactiveerd. Een trigger kan gunstig voor jou zijn. Het is namelijk een leermoment als je het herkent. Wanneer jij getriggerd wordt ervaar jij een herinnering van een situatie uit het verleden. Zodra je herkent dat iets jou triggert, word je uitgenodigd om bij jezelf te kijken waar er verandering kan plaatsvinden. Zo groei je in je mens zijn.
Wat is een oordeel?
Daar is nogal eens verwarring over.
Is het een oordeel als je een 2-jarige vertelt dat hij niet met zijn vingers aan een hete kachel moet komen? Nee natuurlijk niet. Je hebt alleen wel de mogelijkheid om in plaats van “Nee, niet doen” of “Nee, dat mag niet” te zeggen, uitleg te geven waarom hij of zij niet aan de kachel moet komen. Een 2-jarige is niet dom en kan best geleerd worden wat heet is, dat dit pijn doet en dat het gevaarlijk is en daarom beter kan kiezen om het niet te doen.
Is het een oordeel als jij als niet leidinggevende naar je collega loopt en vertelt dat zijn rapportage helemaal nergens op slaat? Ja, dat is een oordeel. Degene die de rapportage heeft gemaakt zal het volgens zijn normen en ideeën hebben gedaan. Als de inhoud niet klopt, zou je naar je leidinggevende kunnen gaan die met je collega daar een leermoment van kan maken. Zolang het niet onder jouw takenpakket behoort, is het niet aan jou om werkzaamheden van een ander te bekritiseren.
Ieder heeft zijn taak en zal dit zo goed mogelijk naar eigen kunnen uitvoeren. We gaan er van uit dat iedereen de volle honderd procent inzet geeft. Rapportages die niet volgens jouw regels of ideeën worden opgesteld en niet onder jouw takenpakket vallen, hoeven dus niet door jou te worden veroordeeld.
Hoe kun je groeien?
Wil je minder oordelen dan is de eerste stap om ze te herkennen. Als je ze herkent en ze weet (los) te laten door er in je gedachten of hardop geen aandacht aan te besteden, dan heb je een grote stap gezet. Als degene waar het over gaat je naar je mening vraagt, heb je een mogelijkheid om alsnog je “mening/ oordeel” te geven. Bedenk daarmee dat dit geen vrijbrief is om helemaal los te gaan. Jouw mening is altijd gekleurd vanuit jouw verleden, opvoeding en trauma’s die je hebt meegemaakt. Hierdoor kan niemand geheel objectief een mening geven.
Wil jij inzichten krijgen en hierdoor als mens groeien. Plan een Gratis SuccesGesprek in!