Frustratie op het werk

frustratie op het werk, werkzen

Heb jij het wel eens meegemaakt? Frustratie op het werk? Margreet wel, ze heeft honger en gaat op weg naar de kantine. De kantine is een gezellige ruimte waar het bedrijf zijn best heeft gedaan om die zodanig in te richten dat je er lekker ontspannen kunt eten.

Maar waar ze zich voor de zoveelste keer over verbaast en vies vindt, is dat niemand zijn eigen ‘troep’ opruimt.

Het bedrijf zorgt dat er eten en drinken staat wat je gratis mag pakken. In plaats van dat haar collega’s dankbaar en blij zijn, ergert Margreet zich steeds aan het feit dat ze in die gezellige ruimte elke keer zoveel bende aantreft.

Ze denkt, “we hebben hier toch niet met een stel kleuters te maken?”

Margreet voelt de frustratie in haar naar boven borrelen. Ze bedenkt dat dit echt een item is die op de vergadering moet worden besproken. Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen om de spullen die hij heeft gebruikt weer op te ruimen en de plek schoon achter te laten zodat de relaxplek ook een relaxplek kan blijven.

De kantine is voor iedereen. Er is geen leidinggevende die daar toezicht houdt. Hierdoor zijn er dus medewerkers die zich er bewust of onbewust gemakkelijk van afmaken.

Eigen verantwoordelijkheid nemen zal frustratie op het werk verminderen.

Wanneer iedereen de verantwoordelijkheid die hij in zijn werk zo serieus neemt ook zou toepassen om de kantine gezellig te houden, blijft het een relaxplek.

Waarschijnlijk zijn de personen die hun gebruikte spullen in de kantine laten staan niet anders gewend. Er zal thuis iemand zijn die het achter hun kont opruimt. Het hoeft dus niet eens onwil te zijn maar een gebrek aan inzicht op dit gebeid.

Natuurlijk kan het ook ongeïnteresseerdheid zijn en heeft die persoon gewoonweg geen last van rondslingerende spullen 😊

Gelukkig is het hierboven geschetste voorval niet echt een probleem. Het is waarschijnlijk snel op te lossen door het in de vergadering te benoemen. De regels hiervoor op te stellen en elke leidinggevende erop te wijzen dat zijnof haar afdeling zorgt dat de regels nageleefd worden.

De leidinggevende legt de spelregels van de kantine uit aan de medewerkers. De verantwoordelijkheid ligt in handen van de medewerkers om die uit te voeren. De frustratie op het werk  die de kantine kan oproepen zal verdwijnen en de collega’s kunnen zich in hun pauze ontspannen.

Misschien denk je dat dit niks met werk te maken heeft. Dat klopt, maar het heeft alles met verantwoordelijkheid, respect voor een ander, leidinggeven en bedrijfsvoering te maken. En wanneer dit aanwezig is op je werk, is je werk een stuk leuker!

Reacties zijn gesloten.